DROGMENTES BALATON NAMENARCONON BALATON

Copyright 2009. NARCONON Magyarország. Minden jog fenntartva.

A NARCONON név és a NARCONON embléma bejegyzett védjegyek, melyek az Association for Better Living and Education International

(Szövetség a Jobb Életért és Oktatásért) tulajdonában vannak.

Használatuk annak engedélyével történnek.


10 dolog, amit a barátod talán nem tud a drogokról

Drogteszt

1. A DROGOK ALAPVETŐEN MÉRGEK


A drogok alapvetően: mérgek. A bevett mennyiség az, ami a hatásukat meghatározza. Kis mennyiségben élénkítőszerként hat (felpörget), nagyobb mennyiség nyugtat, még nagyobb mennyiség viszont már méregként hat, és akár meg is ölhet. Ez MINDEN drogra igaz.

A koffein is drog. Ezért a fentiekre jó példa a kávé. Két-három csésze felélénkít. Tíz csésze valószínűleg elaltatná az embert, száz csésze viszont már alighanem megölné.2. MINDEN DROG HATÁSSAL VAN AZ ELMÉRE


Amikor az ember gondol valamire, egy kép jelenik meg az elméjében. Ezekre a „mentális képekre” nagyon könnyű ránézni. Ha néhány másodpercre becsukod a szemed és egy macskára gondolsz, a macska képét fogod látni. Az elme rögzíti ezeket a képeket, és az életben felmerülő problémák megoldására használja őket.

Az elme általában nagyon gyors, és amikor az ember visszaemlékszik valamire, az elméjében lévő képekből villámgyorsan elő tudja hívni az emlékkel kapcsolatos adatokat.


A drogok azonban elhomályosítják a képeket. Fakóvá és ködössé teszik őket. Ez „üres foltokat” okoz az elmében.

Amikor a személy információhoz próbál jutni ezen a homályos összevisszaságon keresztül, nem sikerül neki. A drogoktól a személy lassabbnak és butának tűnik. Ez azt is okozhatja, hogy kudarcot vall az életben.

És amikor kudarcot vall, miből akar majd többet?  


DROGOKBÓL!3. AZ EMBEREK AZÉRT SZEDNEK DROGOKAT, HOGY MEGSZABADULJANAK A KELLEMETLEN ÉRZÉSEKTŐL


Mindenki, aki drogot szed, azért nyúl hozzá, hogy megszabaduljon bizonyos fájdalmaktól, hogy elkerüljön valamilyen problémát vagy kellemetlen érzést, beleértve az unalmat is. Ha meg akarod érteni, hogy miért szed valaki drogokat, tudnod kell, hogy milyen problémája volt, mielőtt a drogokhoz fordult volna.

 –Lehet, hogy olyan testi problémái voltak, amelyek

  fájdalmat okoztak neki.

 –Lehet, hogy csak megpróbált megnyugodni.

 –Lehet, hogy képtelen volt elaludni.

 –Lehet, hogy egy kicsit boldogabbnak akarta érezni

 magát.

–Vagy talán csak unatkozott.

A drogok – ideiglenesen – megoldást jelentenek a kellemetlen érzésekre. A nehézség valódi megoldásához azonban az illetőnek először is azt kell helyrehoznia, ami a problémát okozta.4. AMIKOR A DROG HATÁSA ELMÚLIK,  A SZEMÉLY MÉG TÖBBET AKAR BELŐLE


Amikor egy drog hatása elmúlik, a korábbi fájdalom vagy más kellemetlen érzés még erősebben tér vissza.


Ha valakinek olyan problémája volt, amely miatt drogokhoz nyúlt – mondjuk úgy érezte, hogy „túl ideges” ahhoz, hogy beszélgessen valakivel egy bulin, akkor talán annak reményében veszi be, hogy az majd segít neki ellazulni.


Amikor azonban a drog hatása elmúlik, a korábbi ideges érzés még erősebben tér vissza – és ahhoz, hogy megnyugtassa magát, most még TÖBB drogra lesz szüksége.


Az illető társalgási problémája addig nem fog elmúlni, amíg nem tesz valamit a félénkségével kapcsolatban, és fel nem fedezi, hogy drogok nélkül is KÉPES másokkal beszélgetni.5. AZ ALKOHOL AZ EGYIK LEGGYAKRABBAN FOGYASZTOTT DROG


Az alkohol is drog. És mint minden drog, nagy mennyiségben az alkohol is mérgezően hat a testre. A többi droghoz hasonlóan az alkohol hatására is elhasználódnak a testben lévő vitaminok, és ezért érzed magad fáradtnak vagy betegnek tőle. Ez okozza a „másnaposságot”. Ha az alkohol túl sok vitamint használ el, előfordulhat, hogy az ember remegni és izzadni kezd, valamint aggodalmat érezhet és olyan dolgokat láthat, amelyek nincsenek ott.


A testnek vitaminokra van szüksége az életben maradáshoz. Ha nem táplálkozol egészségesen, nem szerezheted meg a szükséges vitaminokat. Ha nem áll rendelkezésre elegendő vitamin, akkor fáradtnak érezheted magad, és sokkal könnyebben meg is betegedhetsz. És ha megbetegszel, sokkal több időbe telhet a felépülés.


Valahányszor drogokat veszel be, azok mindig elégetnek valamennyi vitamint a szervezetedben. Ha elég sokat szedsz be, akkor később rosszul érezheted magad vagy megbetegedhetsz. De mi történik, amikor valaki csak azért szed drogokat, hogy jobban érezze magát, de a drogok minden egyes alkalommal elégetik a testben lévő vitaminokat? Az állapota ROMLANI fog.


A DROGOK MIATT ELTŰNNEK A VITAMINOK A TESTBŐL!6. A MARIHUÁNA KÁROSÍTJA A TÜDŐT,  AZ IDEGEKET ÉS AZ AGYAT


A marihuána füstjében kb. 400 vegyi anyag található, és ebből 60 bizonyítottan rákot okoz. Ezek a vegyi anyagok hónapokig vagy akár évekig is bent maradhatnak a szervezetben. A marihuána ezen felül még THC-t, azaz egy „neurotoxint” tartalmaz (olyan mérget, amely az idegeket károsítja). A marihuánában található vegyi anyagok közül a THC az, amelyik a leginkább hat az agyra.


Amikor valaki marihuánát szív, két dolog történik:

1. a testben lévő vitaminok és ásványi anyagok szinte azonnal kiégnek; és

2. az idegrendszer változáson megy keresztül, és a testben lévő idegek érzéketlenné válnak.

Minden egyes alkalommal, amikor az illető újra „elszáll”, egy kicsit kevésbé érzi jól magát, mint korábban; a droghatás elmúltával pedig mindig egy kicsit rosszabbul érzi magát.


- TESTI ZSIBBADÁS, „LEBEGŐ ÉRZÉS”

- MINDEN ALKALOMMAL KEVÉSBÉ MAGASAN

- A VITAMINOK ELÉGNEK

- MINDEN ALKALOMMAL LEJJEBB ZUHAN

- A füvesek végül nem akarják a drogot – SZÜKSÉGÜK – van rá, hogy megszabaduljanak azoktól a kellemetlenségektől, amiket a drog okoz a szervezetükben. A szervezetük nem tud elegendő vitamint magához venni, hogy pótolja azt, amit a drogok lerombolnak.7. AZ ECSTASY EGY VESZÉLYES DROG


Az ecstasy olyan mértékű testhőmérséklet-emelkedést okozhat, amely megállíthatja a szívműködést. Az ecstasy az agysejtek súlyos károsodását okozhatja. Az ecstasy fogyasztóinak az emlékezetükkel is lehetnek problémáik.


Az ecstasy egy „hallucinogén” anyag (olyan drog, amelynek hatására a személy olyan dolgokat lát vagy érez, amelyek a valóságban nem léteznek). A hallucinogének a legveszélyesebb drogok közé tartoznak.


A hallucinogének azt okozzák, hogy az elmében található képek összekeverednek. Előfordulhat, hogy a személy egy régi ijesztő vagy szomorú élménybe csöppen bele (azon a tapasztalaton rögzül a figyelme), és ottragad anélkül, hogy észrevenné.

Ez állandó félelemérzetet, szomorúságot vagy más érzéseket okozhat, amelyeknek semmi közük ahhoz, hogy mi történik éppen a személy jelen életében.


Egy felmérés szerint az ecstasy-t kipróbálók 50-55%-ának olyan érzései voltak, mintha elveszítenék az irányítást, valamint hatalmas szenvedést és félelmet is tapasztaltak.


EGY ILYEN SZEMÉLY „LERAGADHAT” EGY MÚLTBÉLI ROSSZ ÉLMÉNYBEN.8. A DROGOK LEROMBOLJÁK AZ ALKOTÓKÉPESSÉGET


Létezik egy érzelmi skála, amely mentén az ember egész élete során fel-le mozog:


Vidámság

Érdeklődés

Unalom

Düh

Félelem

Bánat (szomorúnak érzi magát)

Apátia (nem törődik semmivel)


Tegyük fel, hogy valaki unatkozik. Elszív egy marihuánát, aminek következtében az idegrendszere elzsibbad, és ő maga hamis vidámságba „emelkedik”. Ez hamis, mert mi fog történni, amikor a drog hatása elmúlik? Borzasztóan fogja érezni magát, és semmivel nem fog törődni. És amikor ismét felemelkedik a skálán, akkor egy kicsit már kevésbé jól fogja magát érezni, mint mielőtt beszedte a drogot.

UNALOM HAMIS VIDÁMSÁG A DROGOK MIATT MIUTÁN ELMÚLIK A DROGOK HATÁSA… SZÖRNYEN ÉRZI MAGÁT MÁR NEM JÖN FEL AZ UNALOM SZINTJÉRE. MOST DÜHÖSNEK ÉRZI MAGÁT. Az idő múlásával az illető egyre lejjebb kerül a skálán, és egyre kevésbé érzi magát vidámnak.9. A DROGOK MINDEN ÉRZÉKELÉST ELTOMPÍTANAK


Mivel a drogok érzéketlenné teszik az idegrendszert, a droghasználat „segítségével” az ember megszabadulhat az olyan kellemetlen érzésektől, mint a szomorúság, az unalom vagy a félelem. Néha, mint például vészhelyzetekben vagy amikor baleset történik, szükség van drogokra ahhoz, hogy egy műtétet végre lehessen hajtani. A drogokat arra használják, hogy kizárják a fájdalmat és más, nemkívánatos érzéseket. Persze rengeteg kellemes érzés is van – a drogok azonban MINDEN érzést leblokkolnak.


Emiatt végül mindenféle érzelmet nehezebb lesz megtapasztalni – és ebbe beletartoznak a szexuális érzetek is. A személy egyre kevésbé érzi magát élőnek, és úgy cselekedhet, mintha senki és semmi nem érdekelné a környezetében.


Idővel a drogok miatt az illető kevésbé lesz tudatában annak, hogy mi történik körülötte. Lelassul, azaz a gondolkodása, a mozgása vagy a reakciói nem lesznek már olyan gyorsak. Ezért az a személy, aki drogokat használ(t), sokkal könnyebben szenvedhet balesetet, és könnyebben keveredhet veszélyes helyzetekbe is.

Az ilyen ember gyakran még akkor sincs tudatában annak a változásnak, amely lejátszódott benne, amikor mások ezt már észreveszik rajta, és megpróbálják felhívni rá a figyelmét.10. A DROGOK A FOGYASZTÁSUK UTÁN MÉG HOSSZÚ IDEIG A SZERVEZETBEN MARADHATNAK


A legtöbb drog elraktározódhat a test zsírszöveteiben, és hosszú ideig ott is maradhat. Most bemutatjuk, hogyan történik ez.

A drogok könnyen keverednek a szervezetben lévő zsírokkal. Testünkben a zsír az erekhez közel helyezkedik el. Amikor a drogok az ereken keresztül a szervezetbe jutnak, a zsírszövetek mágnesként vonzzák magukhoz a drogrészecskéket.


Ez azért jelent problémát, mert amikor az illető később fizikai munkát végez, edz vagy túrázik, a szervezete zsírt fog elégetni, és egy kis mennyiségű drog visszakerülhet a vérébe. Ez azt okozhatja, hogy a személy részben ismét a drogok hatása alatt érzi magát, valamint újra megérzi egy kicsit annak a bizonyos drognak az „ízét”.


A ZSÍRBAN ELRAKTÁROZÓDOTT DROGOK AZ ENERGIAFELHASZNÁLÁS SORÁN (MUNKA, SPORT, STB) A VÉRÁRAMLÁSBA VISSZAKERÜLT DROGOK


Mi történik, amikor belekóstolsz egy kevéske édességbe? TÖBBET szeretnél belőle. Mi történik azzal a személlyel, aki belekóstol egy kevéske drogba? TÖBBET szeretne belőle. És még évekkel azután is megkívánhatja a drogokat, miután már abbahagyta a szedésüket.
1. Vannak jó és rossz drogok.

2. A legtöbb drog nem árt az elmének.  

3. Senki sem tudja, hogy az emberek miért
    szednek drogokat.

4. A legtöbb drogra nem lehet rászokni.  

5. Az alkohol nem drog.  

6. A marihuána nem káros.  

7. Az ecstasy biztonságosabb, mint más drogok.  

8. A drogok növelik az alkotóképességet.  

9. A drogok javítják az érzékelést.  

10. A drogok csak rövid ideig maradnak a testben.
Ki tudod 
tölteni 
helyesen?
Nézzük a helyes válaszokat:
Most pedig töltsük ki újra a tesztet! KATTINTS IDE!
Igaz
Hamis